PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Rada Krajowa ZZGwP wystosowała stanowisko i apel ws. programu dla górnictwa

Autor: wnp.pl (JD)
01-02-2018 15:04 |  aktualizacja: 01-02-2018 15:13
Rada Krajowa ZZGwP wystosowała stanowisko i apel ws. programu dla górnictwa

Fot. PTWP (Andrzej Wawok)

Rada Krajowa Związku Zawodowego Górników w Polsce wystosowała stanowisko i apel do rządu dotyczący Programu dla górnictwa węgla kamiennego do 2030 r. - Rząd przyjął 23 stycznia „Program dla górnictwa węgla kamiennego do 2030 roku”. Rada Krajowa ZZG w Polsce uważa, że jest on szansą dla całej branży, by stała się nowoczesną gałęzią polskiego przemysłu. Daje też gwarancje, że mimo unijnej polityki antywęglowej, to „czarne złoto” wciąż będzie gwarancją  bezpieczeństwa energetycznego kraju - zaznaczono w stanowisku.

• Rada Krajowa ZZGwP wskazuje, że wiele zapisów programu to efekt starań i postulatów Związku Zawodowego Górników w Polsce.
  • Przekazywał on bowiem do programu nie tylko swoje analizy i oceny rządowych koncepcji, ale i konkretne rozwiązania, które można odnaleźć w ostatecznej wersji przyjętego programu, jak choćby określenie poziomu zużycia węgla i potrzeb na najbliższe lata, co ZZG w Polsce promował od wielu lat.
- W programie znalazł się także postulat Związku lepszego wykorzystania węgla i jego przeróbki chemicznej, czy też  dostępu strony społecznej do kontroli realizacji Programu, co będzie odbywało się poprzez  Komitet Sterujący ds. górnictwa przy Ministrze Energii. Liczymy również na partnerski dialog przy powstawaniu modelu ponadzakładowego układu zbiorowego pracy, który ma być wdrożony od 2019 r. Apelujemy także, aby  związki zawodowe uczestniczyły w powstawaniu do 2020 roku nowej „ustawy o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego”, która ma wesprzeć wiele celów w „Programie do 2030 r.” jak np. ma wprowadzić przepisy ograniczające import węgla czy też dotyczące przedłużenie koncesji wydobywczych - zaznaczono.

Czytaj też: Dobrze, że program dla górnictwa jest. Jego realizację zweryfikuje rynek

Związek Zawodowy Górników w Polsce podkreśla, że liczy na to, iż Program dla górnictwa nie będzie tylko suchym zapisem. ZZGwP oczekuje, by rząd wypełniał jego cele, aby górnictwo stało się rentowną i nowoczesną branżą. Rada Krajowa zapewnia, że na bieżąco będzie monitorować realizację zapisów Programu.

Zobacz również: Program dla górnictwa ma przenieść branżę na nowy, wyższy poziom. Jego realizacja nie będzie prosta

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.