PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Konkurs na stanowiska wiceprezesów JSW

Autor: PAP
06-07-2017 10:02
Konkurs na stanowiska wiceprezesów JSW
Fot. mat. pras. JSW

Rada nadzorcza Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) ogłosiła w czwartek konkurs na stanowiska dwóch wiceprezesów spółki: ds. technicznych oraz ds. strategii i rozwoju. Kandydaci mogą zgłaszać się do 27 lipca, a rozstrzygnięcie postępowania zaplanowano na sierpień.

Od marca br. w zarządzie JSW jest wakat na stanowisku wiceprezesa ds. technicznych, po odwołaniu z tej funkcji Józefa Pawlinowa. Nowego wiceprezesa ma wyłonić rozpoczęte w czwartek postępowanie kwalifikacyjne. Natomiast wiceprezes ds. strategii i rozwoju to nowa funkcja w zarządzie jastrzębskiej spółki.
Zgodnie z opublikowanym w czwartek ogłoszeniem rady nadzorczej JSW, zgłoszenia kandydatów na wiceprezesów będą przyjmowane do południa w dniu 27 lipca, a ich otwarcie nastąpi dzień później. Rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami mają być przeprowadzone 8 sierpnia i - w razie potrzeby - w kolejnych dniach. Później rada nadzorcza ma podjąć decyzje o obsadzie stanowisk w zarządzie spółki.

Nowi członkowie zarządu, podobnie jak pozostali, będą wynagradzani według zasad przyjętych przez walne zgromadzenie spółki w styczniu tego roku. Dostosowano wówczas zasady wynagradzania menedżerów w JSW do zapisów Ustawy z 9 czerwca 2016 r. o zasadach kształtowania wynagrodzeń osób kierujących niektórymi spółkami. Od tej pory na całkowite wynagrodzenie członka zarządu JSW składa się część stała, stanowiąca podstawowe miesięczne wynagrodzenie, oraz część zmienna, będąca wynagrodzeniem uzupełniającym za rok obrotowy spółki.

O wysokości stałego wynagrodzenia członków zarządu decyduje rada nadzorcza spółki, która jednak będzie ograniczona w tym zakresie wyznaczonymi widełkami kwotowymi: miesięczna pensja prezesa JSW może kształtować się między 7 a 15-krotnością przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw (bez wypłat nagród z zysku) w czwartym kwartale roku poprzedniego, ogłoszonego przez GUS, a pensja członka zarządu między 7 a 12-krotnością przeciętnej płacy.

Natomiast wynagrodzenie zmienne, którego wysokość nie może przekroczyć wielkości wynagrodzenia stałego, zależy od poziomu realizacji postawionych przez menedżerami celów zarządczych. Wśród nich jest m.in. realizacja EBITDA grupy kapitałowej JSW zgodnie z planem techniczno-ekonomicznym na dany rok, realizacja projektów inwestycyjnych wynikających z programu restrukturyzacji spółki, realizacja poziomu i struktury produkcji węgla zgodnie z planem, zwiększenie wydajności na jednego zatrudnionego w spółce, a także wykonanie wskaźnika mining cash cost na poziomie niższym od określonego w planie oraz wykonanie w terminie dodatkowych celów, stawianych przed zarządem przez Skarb Państwa.

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.