ZZG w Polsce zbulwersowane wydało oświadczenie

24-06-2014 10:07

Prezydium ZZGwP w swym oświadczeniu wskazuje, że jest zbulwersowane i odcina się od skandalicznych praktyk, do jakich dochodziło w Zakładzie Działalności Gospodarczej przy Międzyzakładowym Zarządzie Związku Zawodowego Górników w Polsce KWK Powstańców Śląskich.

Prezydium ZZG w Polsce wystosowało oświadczenie. Poniżej prezentujemy jego treść.
"W związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi skandalicznych praktyk stosowanych wobec pracowników zatrudnionych w Zakładzie Działalności Gospodarczej przy Międzyzakładowym Zarządzie Związku Zawodowego Górników w Polsce KWK Powstańców Śląskich w Bytomiu, Krajowe Prezydium Związku Zawodowego Górników w Polsce oświadcza:

Zgodnie ze Statutem Związku organizacje członkowskie posiadają osobowość prawną i w pełni odpowiadają za prowadzoną przez nie działalność gospodarczą. Jako władze krajowe nie byliśmy informowani o szczegółach działalności pozazwiązkowej byłej naszej organizacji. Pierwszy sygnał jaki otrzymaliśmy pochodził z lutego br. skierowany na nasz adres przez ZUS Tarnowskie Góry. Podjęte na tej podstawie działania zakończyły się natychmiastowym wykluczeniem wspomnianej organizacji z grona ZZG w Polsce.

Oświadczamy, że jesteśmy zbulwersowani i całkowicie odcinamy się od skandalicznych praktyk do jakich dochodziło w Zakładzie Działalności Gospodarczej przy Międzyzakładowym Zarządzie Związku Zawodowego Górników w Polsce KWK Powstańców Śląskich, a o których informują media.

Potępiamy i ostro piętnujemy wszelkie działania antypracownicze uważając je za niezgodne z prawem i działające na szkodę pracowników oraz związków zawodowych. Wszelkie działania wobec pracowników wynikające z faktu prowadzenia działalności gospodarczej uważamy za prywatną inicjatywę byłego przewodniczącego tej organizacji."

PARTNER