Zygmunt Łukaszczyk: ze stanowiska wojewody do górnictwa?

Autor: wnp.pl (Jerzy Dudała) / PAP
27-02-2014 13:06
Zygmunt Łukaszczyk: ze stanowiska wojewody do górnictwa?
Fot. PTWP (Michał Oleksy)

Zygmunt Łukaszczyk, wojewoda śląski, podał się do dymisji. Zapewne niebawem trafi do branży górniczej - dowiedział się portal wnp.pl. Jego następcą w Urzędzie Wojewódzkim zostanie dotychczasowy prezes Wyższego Urzędu Górniczego w Katowicach Piotr Litwa.

Niebawem odbędzie się konkurs na zarząd Kompanii Węglowej kolejnej kadencji. Jak informował portal wnp.pl, 6 marca ma się pojawić ogłoszenie w prasie. Na giełdzie nazwisk, jeżeli chodzi o nowego prezesa Kompanii, często wymieniano właśnie Zygmunta Łukaszczyka. Ze słów cytowanego przez serwis gazeta.pl wysokiego rangą działacza PO wynika jednak, że ma on pracować w JSW Koks jako wiceprezes. Niedawno powstałą spółkę tworzą koksownie Dębieńsko, Jadwiga, Przyjaźń i Radlin.
Czytaj więcej KW: niebawem wybory nowego zarządu

Pojawia się też pytanie, kto zastąpi Piotra Litwę na stanowisku prezesa Wyższego Urzędu Górniczego. Możliwe, że będzie to któryś z wiceprezesów WUG: Wojciech Magiera, bądź Mirosław Koziura.

Podczas czwartkowego briefingu w Katowicach ustępujący wojewoda Zygmunt Łukaszczyk podkreślił, że Litwa jest "bardzo doświadczonym, rozważnym prezesem WUG, a tym samym i urzędnikiem - w rozumieniu państwowej misji administracji rządowej". Zwrócił uwagę, że jego bogata kariera i doświadczenie mogą być w obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej regionu "bardzo pozytywnie spożytkowane".

Łukaszczyk wskazał, że szeroko rozumiana branża górnicza - z jej problemami - nadal dominuje w gospodarce regionu. - Tu trzeba ogromnej wiedzy, rozwagi, wielu lat doświadczeń, które pan prezes Litwa posiada" - ocenił odchodzący wojewoda. "Mówiąc językiem śląskim, jak się kogoś określa "bardzo porządny chop", to taki jest pan prezes Litwa" - ocenił Łukaszczyk.

Zmiany są nie tylko na Górnym Śląsku. Minister administracji i cyfryzacji Rafał Trzaskowski poinformował, że 27 lutego w związku z przeglądem wojewodów czworo z nich podało się do dymisji. Chodzi o wojewodów z województw śląskiego, zachodniopomorskiego, dolnośląskiego oraz lubelskiego.

Wojewodę dolnośląskiego Aleksandra Marka Skorupę ma zastąpić Tomasz Smolarz. Następcą wojewody lubelskiego Jolanty Szołno-Koguc ma być Wojciech Wilk. Marcina Zydorowicza - wojewodę zachodniopomorskiego - zastąpi Marek Tałasiewicz.