Związki w KW oczekują stanowiska ministra; 9 lutego masówki w kopalniach

04-02-2016 10:37
Związki w KW oczekują stanowiska ministra; 9 lutego masówki w kopalniach
Fot. PTWP

Związki zawodowe działające w Kompanii Węglowej poinformowały, że 9 lutego br. odbędą się masówki informacyjne dla załóg.

W komunikacie do załóg kopalń i zakładów spółki, że związki zaznaczyły, że zarząd KW nie wycofał decyzji o wypowiedzeniu porozumienia z 17 lipca 2015 roku gwarantującego załogom kopalń i zakładów Kompanii Węglowej gwarancji zatrudnienia i wynagrodzenia w nowym podmiocie, który nosi nazwę Polska Grupa Górnicza.
- W naszej ocenie jest to złamanie wcześniejszych deklaracji i obietnic składanych przez ministra energii oraz zarząd KW w sprawie przyszłości kopalń i zakładów spółki.

W związku z tym oczekujemy, że w dniu 5 lutego 2016 roku podczas spotkania w Warszawie minister energii przedstawi jasne stanowisko dotyczące dalszych kroków resortu oraz zarządu KW w celu realizacji powstania Polskiej Grupy Górniczej.

Informujemy załogi kopalń i zakładów KW, że masówki informacyjne zostaną przeprowadzone 9 lutego 2016 roku - zaznaczyły związki działające w Kompanii Węglowej.

W piątek 5 lutego w Warszawie obradował będzie - o czym informował portal wnp.pl - Zespół Trójstronny do spraw Bezpieczeństwa Socjalnego Górników. Wygląda na to, że obrady mogą w dużej części dotyczyć tego, co dzieje się obecnie w Kompanii Węglowej.

Przypomnijmy, że negocjacje w Kompanii Węglowej skończyły się w środę 3 lutego po tym, jak salę opuścili najpierw związkowcy z Sierpnia 80, a chwilę później przedstawiciele pozostałych central związkowych. CZytaj więcej:
Przerwane negocjacje w KW

Jerzy Dudała