Zarząd JSW wydał oświadczenie po referendum

11-04-2011 15:55

W oświadczeniu zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej zaznaczył, że przyjmuje do wiadomości wynik referendum.

- Jesteśmy jednak przekonani, że strajk nie jest najlepszą drogą do osiągnięcia porozumienia w kwestiach kluczowych dla naszej firmy. Dlatego też apelujemy do wszystkich pracowników JSW, by po raz kolejny zapoznali się z propozycją przedstawioną przez Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej, Ministerstwo Skarbu Państwa oraz Ministerstwo Gospodarki i podjęli rzeczowe rozmowy z przedstawicielami zarządu firmy - napisano w oświadczeniu.
Zarząd podkreślił też w nim, że „w wyniku podjętych decyzji w przypadku upublicznienia - akcje naszej spółki otrzymają wszyscy obecnie pracujący w grupie JSW SA, a także załoga wnoszonego obecnie do JSW, Kombinatu Koksochemicznego Zabrze. Co ważne, JSW chcąc wesprzeć pracowników nieuprawnionych, których w Grupie JSW jest aż 13,8 tys. zobowiązała się pokryć koszty nabycia ich akcji, co oznacza, że Pracownicy nieuprawnieni nie poniosą żadnych kosztów. Oznacza to, że wszyscy akcje obejmą za darmo”.

Ponadto zarząd JSW wskazał, że Skarb Państwa zamierza wkrótce na Walnym Zgromadzeniu JSW, zmienić statut, tak by po ewentualnym upublicznieniu, zapewnić sobie kontrolę nad spółką.

W oświadczeniu napisano: „najważniejsze postulaty strony społecznej zostały więc spełnione:
Zachowanie przez Skarb Państwa co najmniej 50 proc. plus 1 akcję w JSW co oznacza zachowanie kontroli państwa nad Naszą Spółką.

Darmowe akcje dla wszystkich pracowników

Załoga KWK Budryk, Koksowni Przyjaźń oraz Kombinatu Koksochemicznego Zabrze, którego wniesienie do JSW 85% akcji jest planowane jest potraktowana jako UPRAWNIENI. W przypadku dwóch pierwszych spółek, aby objąć akcje JSW trzeba będzie zrezygnować z prawa objęcia akcji odpowiednio Kompanii Węglowej oraz Koksowni Przyjaźń. W przypadku wszystkich powyższych podmiotów, aby być pracownikiem uprawnionym trzeba było pracować w tych firmach przed datą ich komercjalizacji. W przeciwnym razie akcje zostaną przekazane ścieżką dla pracowników nieuprawnionych.

Pozostałe istotne propozycje Pakietu pracowniczego:
- Gwarancje zatrudnienia na 5 lat.
- Utworzenie dodatkowej specjalnej transzy akcji w planowanej ofercie publicznej skierowanej do pracowników JSW i KK Zabrze, która umożliwi zapis na większą liczbę akcji niż w przypadku pozostałych inwestorów indywidualnych.

PARTNER