PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Wkrótce stanowisko UOKiK ws. Kompanii Węglowej

Autor: PAP
22-06-2015 14:26
Wkrótce stanowisko UOKiK ws. Kompanii Węglowej
Fot. Shutterstock

UOKiK analizuje wniosek zarządu Bogdanki, który chce, by Urząd wszczął postępowanie dotyczące stosowania przez Kompanię Węglową niedozwolonych praktyk rynkowych. Wkrótce UOKiK ma zająć stanowisko w tej sprawie - poinformował PAP szef Urzędu Adam Jasser.

"W tej chwili analizujemy tę kwestię. Stanowisko w tej sprawie spodziewane jest wkrótce" - powiedział w rozmowie z PAP prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) Adam Jasser.
Na początku czerwca Bogdanka zwróciła się do prezesa UOKiK o wszczęcie postępowania dotyczącego stosowania przez Kompanię Węglową (KW) niedozwolonych praktyk rynkowych ograniczających konkurencję. "W opinii spółki działania Kompanii Węglowej polegające na sprzedaży węgla poniżej kosztów wydobycia, naruszają przepisy dotyczące ochrony konkurencji, jak również kwalifikują się jako czyny nieuczciwej konkurencji" - podkreślała Bogdanka. Jej zdaniem działania prowadzone przez KW kierowane są bezpośrednio do odbiorów Bogdanki, którym - jak wynika m.in. z danych prezentowanych przez Agencję Rozwoju Przemysłu - oferowane są ceny znacząco niższe niż ceny dla innych klientów KW.

"Zróżnicowanie to nie jest związane ani z jakością węgla ani też z innymi warunkami umownymi dostaw. Działania te w naszej opinii mają na celu wykluczenie lub ograniczenie działania LW Bogdanka na rynku. Sytuacja ta zmusiła nas do ograniczenia produkcji, czego skutkiem jest m.in. konieczność redukcji zatrudnienia - pomimo faktu, że jesteśmy najbardziej efektywną kosztowo kopalnią w Polsce. Obecna sytuacja na rynku węgla, wyniszczająca dla graczy działających na zasadach rynkowych, może okazać się katastrofalna w skutkach dla całej branży" - tłumaczył cytowany wówczas w komunikacie prezes Bogdanki Zbigniew Stopa.

"Sprzedaż węgla poniżej kosztów produkcji prowadzona przez KW możliwa jest tylko dlatego, że spółka ta oczekuje na +dotacje do cen węgla+, które należy w takiej sytuacji uznać za pomoc publiczną. Pomoc publiczną stanowi również odroczenie zaległości podatkowych czy zaległości wobec ZUS, a także inne formy niezatwierdzonego wsparcia przez państwo, o ile wsparcie takie nie spełnia określonych kryteriów. Wsparcie udzielane KW SA musiałoby zostać uznane za dopuszczalne przez Komisję Europejską, a naszym zdaniem - z punktu widzenia przepisów unijnych - trudno znaleźć uzasadnienie dla takiego rozstrzygnięcia" - dodał Stopa.

NA GIEŁDZIE

BOGDANKA [LWB]

kurs:

52.70 PLN -0.80 (-1.50%)

Notowania | Analiza techniczna

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.