Wiceminister Tobiszowski: nie ubiegam się o stanowisko prezesa JSW

Autor: PAP/rs
06-11-2017 13:59
Wiceminister Tobiszowski: nie ubiegam się o stanowisko prezesa JSW

Oczywiście, że nie będę brać udziału w konkursie na prezesa JSW.

Fot. PTWP (Michał Oleksy)

Wiceminister energii Grzegorz Tobiszowski zapewnił w poniedziałek, że nie zamierza ubiegać się o stanowisko prezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW). Obecnie trwa postępowanie, które ma wyłonić prezesa zarządu tej giełdowej spółki.

• - Oczywiście, że nie wybieram się brać udział w konkursie na prezesa JSW - powiedział w poniedziałek dziennikarzom w Siemianowicach Śląskich wiceminister, poproszony o komentarz do pojawiających się w środowisku górniczym spekulacji na ten temat.
  • Tobiszowski zapewnił, że chce kontynuować wszystkie projekty związane z restrukturyzacją górnictwa, które rozpoczął jako wiceminister energii oraz pełnomocnik rządu ds. restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego.
- Przed nami są wyzwania kolejnych etapów funkcjonowania branży górnictwa węgla kamiennego. Jaka byłaby logika w tym, gdyby którykolwiek z ministrów zajmujących się mocno swoją branżą, podejmował w takim momencie decyzje przejścia do spółek? Byłoby to nielogiczne - powiedział wiceminister, przyznając, że również do niego dotarły nieprawdziwe pogłoski o tym, jakoby miał ubiegać się o stanowisko prezesa JSW. Tobiszowski nazwał takie spekulacje dezinformacją.

Wiceminister ocenił, że tego typu spekulacje personalne są niepotrzebne i nieuzasadnione, szczególnie - jak mówił - w momencie, kiedy mamy przed sobą Barbórki, kiedy będziemy robić podsumowanie roku, kiedy biegnie rynek mocy (w Sejmie rozpoczęły się prace nad ustawą o rynku mocy), kiedy pracujemy nad bilansem potrzeb rynku węgla.

Zdaniem Tobiszowskiego przejście jakiegokolwiek zaangażowanego w swojej dziedzinie wiceministra do pracy w spółce, powodowałoby uzasadnione pytania, co dalej z pewnymi przedsięwzięciami w danej branży. Wiceminister zapewnił, że zamierza kontynuować i dokończyć to, co rozpoczął i prowadzi w Ministerstwie Energii.

Kontekstem poniedziałkowej wypowiedzi wiceministra jest ogłoszony 19 października przez radę nadzorczą JSW konkurs na stanowisko prezesa tej górniczej firmy. Od ponad siedmiu miesięcy spółką kieruje Daniel Ozon, oddelegowany do pełnienia obowiązków prezesa przez radę nadzorczą.

Jak napisano w październikowym ogłoszeniu o wszczęciu postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko prezesa JSW, zgłoszenia kandydatów będą przyjmowane do 15 listopada, a ich otwarcie nastąpi dzień później. Rozmowy z kandydatami zaplanowano na 29 listopada.

NA GIEŁDZIE