PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Trzech kandydatów na stanowisko prezesa KW

Autor: wnp.pl (Jerzy Dudała)/PAP
28-03-2014 20:34
Trzech kandydatów na stanowisko prezesa KW
Fot. PTWP (Andrzej Wawok)

Trwa konkurs na nowy zarząd Kompanii Węglowej. Na stronie internetowej spółka poinformowała, że wpłynęły łącznie 34 pisemne zgłoszenia. Pięć osób ubiegało się o stanowisko prezesa, pozostałe aplikacje dotyczyły stanowisk wiceprezesów.

Po dokonaniu kontroli zgłoszeń rada nadzorcza dopuściła 20 kandydatów. Pozostali nie spełnili wymagań. Rada nadzorcza uznała, że w dalszym postępowaniu o stanowisko prezesa może ubiegać się trzech kandydatów. Według nieoficjalnych informacji PAP, jednym z nich jest Mirosław Taras, były prezes Bogdanki.
Zgłoszenia można było składać do 25 marca.

Kandydaci ubiegają się o stanowiska: prezesa zarządu Kompanii Węglowej, wiceprezesa zarządu ds. ekonomiki i finansów, wiceprezesa ds. sprzedaży i marketingu, wiceprezesa ds. produkcji, wiceprezesa ds. pracy, wiceprezesa ds. restrukturyzacji i rozwoju.

Rada Nadzorcza Kompanii Węglowej zaplanowała rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami na 25 kwietnia. W razie potrzeby rozmowy mają się również odbyć 26 kwietnia.

Przed nowym prezesem Kompanii Węglowej oraz całym nowym zarządem stoją wielkie wyzwania. Żeby poprawić sytuację spółki, niepopularne działania będą musiały znaleźć akceptację związków oraz właściciela.

KW będzie wdrażać program restrukturyzacyjny. Kompania ma w planach między innymi sprzedaż kopalni Knurów-Szczygłowice Jastrzębskiej Spółce Węglowej. Trwają jeszcze negocjacje między Kompanią a Jastrzębską Spółką Węglową co do ceny Knurowa-Szczygłowic.

Postępowanie kwalifikacyjne określa wymogi stawiane kandydatom do zarządu KW.

Muszą się legitymować wykształceniem wyższym, co najmniej dziesięcioletnim stażem pracy, w tym pięcioletnim na stanowiskach kierowniczych, korzystaniem z pełni praw publicznych, posiadaniem pełnej zdolności do czynności prawnych, niepodleganiem określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych, posiadaniem wiedzy określonej w §9 Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie postępowania kwalifikacyjnego oraz w treści ogłoszenia o wszczęciu postępowania kwalifikacyjnego.

W ogłoszeniu opisano szczegółowo wymogi dla funkcji prezesa oraz wiceprezesów.

Zgłoszenie kandydata musiało zawierać CV, list motywacyjny, dokumenty potwierdzające kwalifikacje oraz staż kandydata - w oryginałach lub potwierdzone przez notariusza, adwokata bądź radcę prawnego, zaświadczenia z Krajowego Rejestru Karnego o niekaralności wystawione nie wcześniej niż trzy miesiące przed złożeniem zgłoszenia, zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy na stanowisku kierowniczym.

Rada nadzorcza powiadomi kandydatów uczestniczących w postępowaniu kwalifikacyjnym o wynikach postępowania osobiście lub pisemnie.

Jerzy Dudała