Rada nadzorcza KHW ogłosiła postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko prezesa i wiceprezesów

17-03-2010 10:51

Rada nadzorcza KHW ogłosiła postępowanie kwalifikacyjne na stanowiska prezesa oraz wiceprezesów zarządu - dowiedział się portal wnp.pl.

Rada nadzorcza Katowickiego Holdingu Węglowego ogłosiła postępowanie kwalifikacyjne na stanowiska: prezesa zarządu, wiceprezesa zarządu ds. produkcji, wiceprezesa zarządu ds. ekonomiki i finansów, wiceprezesa zarządu ds. handlowo-rynkowych VII kadencji.
Kandydaci mają doręczyć zgłoszenia do siódmego kwietnia do godziny 14.00.

Od kandydatów oczekuje się m.in. ukończenia studiów wyższych, co najmniej pięcioletniego stażu pracy, w tym trzyletniego na stanowiskach kierowniczych.

Otwarcie zgłoszeń nastąpi ósmego kwietnia. Natomiast rozmowy kwalifikacyjne odbędą się 15 i 16 kwietnia.

W trakcie rozmowy kwalifikacyjnej rada nadzorcza oceniać będzie przede wszystkim wiedzę w zakresie działalności spółki oraz górnictwa węgla kamiennego, znajomość zasad funkcjonowania spółek handlowych, dotychczasową działalność kandydata za cały okres zajmowania przez niego tego stanowiska - w przypadku kandydowania do składu zarządu kolejnej kadencji.

- Nie przewiduję, by nastąpiły jakieś zmiany, zwłaszcza na stanowisku prezesa zarządu KHW - mówi dla portalu wnp.pl Wacław Czerkawski, wiceprzewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce. - Choćby z tego względu, że KHW planuje zadebiutować na giełdzie w drugiej połowie 2011 roku. Spółka będzie potrzebować stabilizacji, trudno więc myśleć o jakiejś rewolucji kadrowej.

Jerzy Dudała