PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Prezes PKW zrezygnował ze stanowiska

Autor: wnp.pl (DC)
27-02-2012 05:35
Prezes PKW zrezygnował ze stanowiska
Fot. PTWP

Andrzej Szymkiewicz 24 lutego br. złożył rezygnację z funkcji prezesa zarządu Południowego Koncernu Węglowego (PKW).

- Na najbliższym posiedzeniu rady nadzorczej spółki można spodziewać się ogłoszenia konkursu na stanowisko prezesa Koncernu - mówi Magdalena Rusinek, rzeczniczka Tauron Polska Energia.
Do spółki Tauron Wytwarzanie, z grupy Tauron, należy 68,01 proc. głosów na walnym PKW, pozostałe – 31,99 proc. - należy do Kompani Węglowej.

Andrzej Szymkiewicz jest absolwentem Politechniki Śląskiej, ukończył wydział górnictwa i geologii, na kierunku elektryfikacji i automatyzacji kopalń. W latach 1978 – 1984 był pracownikiem naukowym Politechniki Śląskiej. Od roku 1984 związany z kopalnią Jaworzno, gdzie w roku 1995 objął stanowisko dyrektora.

W 1999 roku został wiceprezesem zarządu Zakładu Górniczo – Energetycznego Sobieski Jaworzno III a w 2004 roku wiceprezesem Zarządu Zakładu Górniczo – Energetycznego Janina. Zakłady Janina i Sobieski wchodzą w skład PKW.

Obecnie w skład zarządu PKW wchodzą: Teresa Rajca-Bisztyga - wiceprezes zarządu - dyrektor ds. ekonomiczno- finansowych; Jerzy Wróbel - wiceprezes zarządu - dyrektor ds. technicznych oraz Tadeusz Bożek - wiceprezes zarządu - dyrektor ds. pracy.