PGG oszczędza, bo likwiduje stanowiska kierownicze

08-09-2016 11:09
PGG oszczędza, bo likwiduje stanowiska kierownicze

- Dzięki prowadzonej przez nas racjonalnej i oszczędnej polityce kadrowej, liczba stanowisk dyrektorskich i kierowniczych zmniejszyła się zarówno w kopalniach, jak i centrali PGG - mówi Tomasz Rogala, prezes zarządu Polskiej Grupy Górniczej.

Dzięki utworzeniu kopalń zespolonych Polska Grupa Górnicza do końca tego roku zlikwiduje 660 etatów kierowniczych i administracyjnych. Dzięki temu spółka zaoszczędzi ok. 61 mln zł rocznie.

W PGG zaznaczają, że utworzenie od 1 lipca tego roku pięciu kopalń zespolonych w miejsce dotychczasowych jedenastu zakładów, pozwoli nie tylko na obniżenie kosztów wydobycia węgla, lepsze wykorzystanie infrastruktury kopalń oraz efektywniejsze wykorzystanie złóż, ale przyniesie także realne oszczędności związane ograniczeniem etatów kierowniczych w PGG.
Już dotąd, dzięki utworzeniu od 1 lipca tego roku kopalń zespolonych,  zlikwidowano 17 etatów dyrektorów, 71 etatów kierowników działów pod ziemią oraz 55 etatów kierowników na powierzchni.

Spore redukcje nastąpiły też w centrali PGG, gdzie od stycznia br., zlikwidowano 115 etatów, w tym 26 etatów kierowników zespołów i dyrektorów biur.

- Dzięki prowadzonej przez nas racjonalnej i oszczędnej polityce kadrowej, liczba stanowisk dyrektorskich i kierowniczych zmniejszyła się zarówno w kopalniach, jak i centrali PGG. Wygaszamy stanowiska kierownicze, łączymy poszczególne działy i biura oraz tworzymy nowe schematy organizacyjne dostosowane do realiów rynkowych firmy. W miejsce odchodzących dyrektorów i kierowników nie powołujemy nowych osób - zaznacza Tomasz Rogala, prezes zarządu Polskiej Grupy Górniczej.

Proces ograniczenia etatów kierowniczych oraz stanowisk dozoru wyższego i średniego będzie kontynuowany w najbliższych miesiącach.

W Polskiej Grupie Górniczej szacują, że do końca 2016 roku liczba stanowisk dozoru wyższego i średniego, pracowników inżynieryjno-technicznych oraz administracji zmniejszy się o 660 etatów.

Od 2017 roku spółka zaoszczędzi dzięki temu ok. 61 mln zł rocznie.

PARTNER