NWR odpowiada na stanowisko LW Bogdanka

Autor: wnp.pl (mat. pras.)
21-10-2010 17:33

- Połączenie Bogdanki oraz NWR ma silne uzasadnienie logiczne i biznesowe oraz stworzy dodatkową wartość i nowe możliwości wszystkim interesariuszom Bogdanki, oprócz tych, które mają działając samodzielnie - mówi cytowany w komunikacie firmy prezes NWR, Mike Salamon.

Nasza oferta wezwania na sprzedaż akcji Bogdanki, w całości finansowana gotówką, po cenie 100,75 zł za akcję jest pełna i uczciwa i zapewni akcjonariuszom Bogdanki natychmiastową płynność i możliwość realizacji swoich inwestycji, uwzględniając znaczący zysk. Co więcej spodziewamy się, że inwestorzy instytucjonalni będą mieli także okazję do ponownego zainwestowania w połączoną strukturę, która stanie się silną platformą wzrostu dla dalszej konsolidacji w regionie, wzmocnioną różnorodnością produktową i geograficzną - czytamy w komunikacie NWR.

- Dzięki połączeniu z NWR Bogdanka będzie częścią notowanego na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie środkowoeuropejskiego lidera w przemyśle węglowym, z Polską jako sercem jego przyszłego rozwoju. Połączona grupa będzie zaaangażowana w plany rozwoju Bogdanki i we wspieranie powstawania nowych miejsc pracy w Polsce, przede wszystkim poprzez projekty rozwojowe Stefanów i Dębieńsko - mówi prezes Salamon.

- Będziemy nadal dążyć do dialogu z zarządem Bogdanki, co jest niezwykle istotne, po to, by wyjaśnić ideę naszej Oferty i sprostować wszelkie nieporozumienia, zawarte w stanowisku Bogdanki z korzyścią dla wszystkich interesariuszy - dodaje Mike Salamon.

Zobacz takze:
Mirosław Taras, prezes Bogdanki: zajmujemy się budowaniem wartości spółki