PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

JSW: postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko prezesa

19-10-2017 07:36
JSW: postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko prezesa

Siedziba władz JSW w Jastrzębiu-Zdroju

Fot. JSW / Agnieszka Materna

Rada nadzorcza Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA ogłosiła wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko prezesa zarządu.

Obecnie Jastrzębską Spółką Węglową kieruje Daniel Ozon, p.o. prezesa spółki.
6 marca rada nadzorcza odwołała ze stanowiska ówczesnego prezesa JSW Tomasza Gawlika, po raz pierwszy delegując na trzy miesiące do pełnienia obowiązków prezesa zarządu spółki szefa rady Daniela Ozona, który w przeszłości (w latach 2006-2008) był m.in. wiceprezesem JSW oraz dyrektorem jej biura nadzoru właścicielskiego i strategii kapitałowej.

Ponieważ wiosną nie wyłoniono nowego prezesa JSW, w czerwcu rada nadzorcza zdecydowała, że Daniel Ozon nadal będzie pełnił obowiązki prezesa firmy - od 8 czerwca do 7 września 2017 roku włącznie, jednak nie dłużej niż do dnia powołania właściwego prezesa zarządu spółki. Później Daniel Ozon został oddelegowany do pełnienia funkcji prezesa JSW ponownie - na okres od 9 września do 8 grudnia br. włącznie, jednak nie dłużej niż do dnia powołania prezesa.

Daniel Ozon jest absolwentem Szkoły Głównej Handlowej, studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Jest specjalistą z zakresu doradztwa finansowego dla przedsiębiorstw, bankowości (inwestycyjnej i korporacyjnej), fuzji, przejęć, restrukturyzacji finansowania, zarządzania wzrostem wartości.

Od 2014 r. współpracuje z EDF Trading London w zakresie doradztwa przy pozyskiwaniu transakcji w zakresie handlu prądem, gazem na rynku polskim oraz na rynkach Europy Centralnej. Od 2011 r. był partnerem w funduszu Carlson Private Equity Ltd., a od 2010 r. współwłaścicielem domu brokerskiego Ventus Asset Management. W latach 2008-2011 współpracował z Experior Partner.

Od 4 sierpnia 2016 r. Ozon jest członkiem rady nadzorczej JSW. Pod jego kierownictwem powstała nowa strategia spółki do roku 2030. Niebawem ma ona zostać przedstawiona; muszą zaakceptować ją obligatariusze.

NA GIEŁDZIE

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.