PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Jest oświadczenie Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej ws. deputatów

04-10-2017 10:10 |  aktualizacja: 04-10-2017 11:42
Jest oświadczenie Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej ws. deputatów

Sprawa deputatów węglowych cały czas budzi olbrzymie emocje.

Fot. PTWP (Andrzej Wawok)

Komitet Inicjatywy Ustawodawczej wystosował oświadczenie, odnosząc się do informacji z
29 września, kiedy to przedstawiciele rządu podali, że 240 tysięcy rodzin górniczych ma otrzymać po 10 tys. zł. Domaga się w nim, by Sejm zajął się także jego pomysłem na załatwienie sprawy deputatów.

"W związku z pojawieniem się projektu ustawy O świadczeniu rekompensacyjnym z tytułu utraty prawa do bezpłatnego węgla informujemy, że jest to projekt poselski. Projekt Komitetu Inicjatywy Obywatelskiej nadal czeka na rozpatrzenie w komisji skarbu. Oczekujemy, że będzie on procedowany równolegle z projektem wyżej wymienionej ustawy poselskiej".
Pod oświadczeniem podpisał się pełnomocnik Komitetu Inicjatywy Obywatelskiej Wacław Czerkawski, zarazem wiceprzewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce.

Czemu ma służyć wystosowane oświadczenie?

- Pojawiły się różnego rodzaju niedomówienia sugerujące, że zgodziliśmy się na nie dla wszystkich satysfakcjonujące rozwiązanie - mówi portalowi wnp.pl Wacław Czerkawski. - To oświadczenie pokazuje, że nasz projekt czeka dalej na rozpatrzenie. Nie umniejsza to faktu, iż dzięki naszym działaniom przynajmniej dla niektórych emerytów jest to rozwiązanie do zaakceptowania - zaznacza Wacław Czerkawski.

We wcześniejszym wywiadzie dla portalu wnp.pl Wacław Czerkawski wskazał, że trudno mówić o pełnej satysfakcji, biorąc pod uwagę projekt obywatelski, który zdecydowanie różni się w proponowanych rozwiązaniach.

- Proponowaliśmy w nim bowiem powrót do tradycyjnego rocznego deputatu w wysokości 3 ton rocznie dla każdego emeryta. Jednak biorąc pod uwagę dwa lata walki i to, żeby w ogóle ta sprawa ruszyła do przodu - trudno nie mieć odrobiny satysfakcji - podkreślił Czerkawski.

Dodając, że bardziej szczegółowo można się będzie ustosunkować do tej propozycji rządu, kiedy poznamy już projekt ustawy.

- Na obecną chwilę fakt, iż to rozwiązanie jest rekomendowane przez wicepremiera, ministra finansów Mateusza Morawieckiego, stanowi jakąś gwarancję, że to nie tylko kolejne obietnice, a konkret - powiedział Czerkawski. Zaznaczył również, że pojawiło się mnóstwo telefonów. Jedni dziękowali, a drudzy bardzo krytycznie odnosili się do zapowiedzi rządu.

Spółki węglowe regulują kwestie deputatów indywidualnie. W ostatnich latach przeprowadzono ostre cięcia. Czytaj więcej

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.