Andrzej Kociubiński, ubiegający się o stanowisko prezesa KHW: widzę szansę na rozwój holdingu

02-12-2010 14:28

Zmaganie się holdingu w pojedynkę z problemem płynności finansowej byłoby trudne - mówi dla portalu wnp.pl Andrzej Kociubiński, ubiegający się o stanowisko prezesa KHW.

Drugiego grudnia rada nadzorcza Katowickiego Holdingu Węglowego dopuściła cztery oferty kandydatów na prezesa spółki. Chodzi o Romana Łoja, Krzysztofa Tytko, Grzegorza Pawłaszka i Pana właśnie. W środowisku górniczym ta Pańska kandydatura dla wielu jest zaskoczeniem. Po co Panu prezesura KHW? Spółka ma problemy, między innymi z płynnością finansową...

- Od lat przyglądam się temu, co się dzieje w górnictwie. I rzeczywiście oceniając sytuację z ostatnich kilku lat można mieć mieszane odczucia. Natomiast dla mnie poprowadzenie holdingu byłoby zawodowym wyzwaniem.

Mówi się o ambitnych planach, w tym o prywatyzacji poprzez giełdę. Dotąd kończyło się na etapie przygotowywania projektów, bo one nie były wdrażane w życie. Czas na wdrożenie określonych rozwiązań, Katowicki Holding Węglowy wykorzysta swą szansę, pójdzie do przodu i będzie się rozwijał, albo nie.

Ja sądzę, że jest szansa na uratowanie tej firmy i na jej dalszy rozwój. A pamiętajmy, że w ubiegłym roku jeden z dzienników wróżył nawet Katowickiemu Holdingowi Węglowemu upadłość.

Jest zamysł, by Katowicki Holding Węglowy dołączyć do Węglokoksu. Dzięki temu holding mógłby się pozbyć przeterminowanych należności, a Węglokoks wszedłby w segment produkcji węgla. Co Pan o tym sądzi?

- Myślę, że to pomysł realny do wykonania i naprawdę ciekawy. Zmaganie się holdingu w pojedynkę z problemem płynności finansowej byłoby trudne. A tak, najpierw Węglokoks miałby wejść na giełdę, a potem sfinansować KHW. To realny do przeprowadzenia projekt.

Trzeba też pamiętać, że w przeciwieństwie do Lubelskiego Węgla Bogdanka struktura holdingu jest o wiele bardziej złożona, mamy do czynienia z przeszło trzydziestoma spółkami zależnymi.

Cała sztuka to wreszcie zacząć wdrażać określone projekty w życie. Przypomnę, że od dawna mówiło się o możliwości wejścia KHW na giełdę. I na tym mówieniu się kończyło.

Należy teraz przygotowywać firmę do giełdy. Trzeba mieć na uwadze różnego rodzaju zagrożenia, ale przy tym realnie działać, a nie tylko kontestować projekty przygotowane przez poprzedników.

PARTNER